top of page

SKÖRD

Vi skördar våra oliver i slutet av oktober, när oliverna fortfarande är gröna och omogna.

19D2CB2F-49E9-46EC-A6DA-E7AB4A94E24D.jpeg

OLJA

Vår olja är Extra Jungfru Olivolja av den första och enda pressningen. "Agoureleo" kallar man den gröna oljan från första pressningen. För att få kallas Extra Jungfru ska syrahalten (mängden fria fettsyror)  inte överstiga 0,8%.

Extra Jungfru Olivoljor som innehåller mindre än 0,3% fria fettsyror, är av högsta kvalitet med högsta produktionsstandard. Vår EviMeria ligger på mellan 0,18-0,3%.

Det är viktigt att oliverna blir pressade fortast möjligt för att de ej börjar jäsa i säckarna. Oliverna åker genom en bana där de sköljs av innan de hamnar i behållare där de kallpressas i max 27 grader, de mals till en gröt under några timmar. Slutligen centrifugeras och separeras oljan från vatten och till slut så rinner det underbara gröna guldet ut.

 

Vilken lycka att smaka den ännu lite ljumma färska extra jungfru olivoljan . Doppa lite bröd i oljan och bara låt smaklökarna njuta. Himmelskt.

C68A9A61-DFF3-4D6B-A8AD-8C55760A6E18.jpeg

OLIVER

Koroneiki oliverna skördas i mitten av oktober, då oliverna fortfarande är omogna och gröna. Det ger den bästa halten av antioxidanter och polyfenoler. Stora grenar sågas ned och sedan körs de genom en, vad vi kallar för ”avskalningsmaskin”. 

Andra grenar piskas ned med en lång olivträdskratta, oliverna ramlar ned på stora nät där man sållar bort små grenar och kvistar. Oliverna samlas sedan upp i säckar och körs till presseriet.

Det är viktigt att oliverna blir pressade fortast möjligt efter skörden för att ej börja jäsa i säckarna! Våra oliver pressas ca 2-4 timmar efter skörden.

C68A9A61-DFF3-4D6B-A8AD-8C55760A6E18.jpeg
bordsoliver.jpeg

bordsoliver

Kalamon eller bordsoliver plockas i mitten av oktober. De läggs i vattnet för ca 10-14 dagar för att bli av med beskheten, vattnet byts ut dagligen. Dock ska de ha lite beska i sig innan de läggs i marinaden av vatten,salt,vinäger och kryddor, allt efter egen smak.

Många snittar bordsoliverna för att beskan går ur snabbare, även vi gjorde det i början av våra år som olivbönder men vi gör det inte längre. Inte bara för att det kan bli ganska så jobbigt att sitta och snitta ca 100kg oliver men också för att vi tycker att oliverna tappar lite av sin konsistens och blir för mjuka. Det tar aningen längre tid att få bort beskheten.

 

Slutligen efter att oliverna legat i marinaden så läggs de i burkar med ren olivolja.

bottom of page