top of page

olivskörden oktober 2022


Även i år skördade vi oliverna i slutet av oktober.Vädret har varit torrt och ovanligt varmt för årstiden, lite regn hade vi i september.Kunde varit lite mer, men även den lilla regnmängden hjälpte oliverna att piggna till 😉

Skörden blev riklig och oliverna åkte för pressning endast 2 timmar efter att sista säcken var full 👍

Det är ju viktigt att oliverna blir pressade fortast möjligt för att de ej börjar jäsa i säckarna.

Oliverna åker genom en bana där de sköljs av innan de hamnar i behållare där de kallpressas, i max 27 grader, de mals till en gröt under några timmar.Slutligen centrifugeras, separeras oljan från vatten och till slut så rinner det underbara gröna guldet ut 💚

Vilken lycka att smaka den ännu lite ljumma färska extra jungfru olivoljan . Doppa lite bröd i oljan och bara låta smaklökarna njuta.Himmelskt!

"Agoureleo" kallar man denna gröna olja som är pressat av omogna gröna oliver!Även Kalamata- bordsoliverna plockas under oktober. Man blötlägger dem i några veckor, vattnet byts ut dagligen. På så sätt får man bort beskheten och sedan läggs oliverna i lag av vatten/salt/och vinäger samt örter av olika slag, vilka man tycker om. Vi brukar lägga i lite oregano eller timjan.

Slutligen när vi lägger oliverna i burkar så häller vi bara ren olja i burken. När man väl har ätit oliverna ,kan man ju använda oljan till matlagning tex.


Årets olja har utmärkta K-värden och syrahalten ligger under 0,3% så vår olja är Extra Jungfru Olivolja!

Polyfenol värden i oljan mäts lite senare i år. Men skulle tro att den är lika hög som i förra oljan, 744mg/kg.

Har oljan mer än 250mg/kg olja så får man enl EU:s förordning (EU) 432/2012) påstå att polyfenoler av olivolja bidrar till att skydda blodfetter från oxidativ stress.Påståendet kan endast användas för olivoljor, innehållande minst 250 mg per1 kg olivolja och den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag av 20 g olivolja.


EviMeria! Njut &Må Bra


Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page